Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Καρδιά

Εγκεφαλικό επεισόδιο

O ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί το κέντρο των κινητικών, αισθητικών και νοητικών λειτουργιών. ‘Όπως κάθε όργανο του  σώματος, ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από τη διακοπή της φυσιολογικής ροής του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία φράσσει τα αιμοφόρα αγγεία και καταστρέφει  λόγω της έλλειψης οξυγόνου τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό.

Ο συνηθέστερος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό. Η ισχαιμία προκαλείται συχνά από θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και οφείλεται στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο (στένωση καρωτίδων). Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται, όταν αιμοφόρο ή αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σπάζουν και αιμορραγούν.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων είναι:

  1. Η υψηλή χοληστερίνη
  2. Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  3. Η παχυσαρκία
  4. Η έλλειψη άθλησης
  5. Ο διαβήτης
  6. Το κάπνισμα

Ο κυριότερος παράγοντας για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μεγαλύτερη σε ηλικίες μεταξύ των 55 και 85 ετών.

Συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

1. Παράλυση στα χέρια ή στα πόδια

2. Αστάθεια

3. Μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια ή στο πρόσωπο

4. Δυσκολία στην ομιλία (πτώση γωνίας στόματος)

5. ‘Ιλιγγος

6. Ελάττωση της όρασης ή διπλωπία

7. Πονοκέφαλος και εμετός

8. Απώλεια των αισθήσεων (σε περίπτωση ισχυρού εγκεφαλικού επεισοδίου) που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.