Καρδιακή Ανεπάρκεια

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η καρδιακή ανεπάρκεια   είναι  νόσος , η οποία εμφανίζεται , όταν ο   καρδιακός μυς εξασθενεί και δεν προωθεί κατά τρόπο φυσιολογικό το αίμα στα όργανα του σώματος.Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι χρόνια ή να εμφανισθεί ξαφνικά (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια).   Στην εμφάνιση της νόσου συντελούν  η υψηλή αρτηριακή πίεση , η στένωση των αρτηριών (στεφανιαία νόσος), ο διαβήτης, και  η παχυσαρκία.

Συμπτώματα

1. Δύσπνοια κατά την άσκηση   ή  κατά την κατάκλιση

2. Κόπωση και αδυναμία

3. Οίδημα  στα πόδια και στους αστραγάλους

4.  Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

5. Μειωμένη ικανότητα άσκησης

6. Επίμονος βήχας ή συριγμός με λευκό ή ροζ αιματηρό φλέγμα

7. Αυξημένη ανάγκη ούρησης τη νύχτα

8.  Οίδημα στην κοιλιά (ασκίτης)

9. Απότομη  αύξηση βάρους από κατακράτηση υγρών

10.  Ανορεξία και ναυτία

11. Ξαφνική  έντονη δύσπνοια και βήχας με  αφρώδη πτυελα

12. Πόνος στο στήθος εάν η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από καρδιακή προσβολή

Επιπλοκές

1. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί, αν ο ασθενής δεν  ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή , να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, η οποία απαιτεί συχνά αιμοκάθαρση.

2. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη.(βλάβη στο συκώτι)

Πρόληψη

Η πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι αλληλένδετη με τον τρόπο της ζωής μας.Η υγιεινή διατροφή , η διατήρηση του σωματικού βάρους σε ένα σταθερό φυσιολογικό επίπεδο, η μείωση του άγχους, η σωματική άθληση και η αποφυγή του καπνίσματος  είναι η καλύτερη προληπτική θεραπεία.

Διάγνωση

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαπιστώνεται με κλινική εξέταση, με αιματολογικές εξετάσεις, με ακτινογραφία θώρακος, με ηλεκτροκαρδιογράφημα, με ηχοκαρδιογράφημα, με καρδιακή αξονική τομογραφία, με μαγνητική τομογραφία και με στεφανιογραφία.

Θεραπεία

Η καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή  ή με χειρουργική επέμβαση: στεφανιαία παράκαμψη( Bypass), επισκευή ή αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας, με εμφύτευση καρδιομετατροπέων-απινιδωτών και με καρδιακό επανασυγχρονισμό , με διακοιλιακή βηματοδότηση , με εμφύτευση μηχανικής αντλίας και, τέλος, με μεταμόσχευση καρδιάς.