Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που δημιουργείται από μια φλεγμονή του μυοκαρδίου η οποία μπορεί να έχει διάφορες αιτιολογίες καθως και  μεγάλο εύρος κλινικής εικόνας, από ασυμπτωματική έως θανατηφόρα . Η μυοκαρδίτιδα μπορεί  να εξελιχθεί σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και να χρειαστεί  μηχανική υποστήριξη της καρδιάς  η ακόμα και μεταμόσχευση καρδίας .

Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως  παιδιά, εφηβοι  και νέοι

Τα πιο  αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή με συχνότερους ιούς τον Coxsackie B, τον αδενοϊο και τον παρβοϊο).

Η μυοκαρδίτιδα  χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις:

  • Ηοξεία φάση, η οποία διαρκεί μερικές μέρες και κατά τη διάρκειά της ο ιός προκαλεί μυοκαρδιακή νέκρωση
  • Ηδεύτερη φάση (υποξεία) και διαρκεί μερικές εβδομάδες ή μήνες και δύναται να προκαλέσει μειώσει στη συστολική λειτουργία του μυοκαρδίου.(καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Ητρίτη φάση (χρόνια) χαρακτηρίζεται από εμφάνιση διατατικής μυοκαρδιοπάθειας.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας είναι:

  • Πυρετός
  • Πόνος στην περιοχή του στήθους,
  • Ταχυκαρδία, αρρυθμία και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας.

Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση. Όμως, όταν εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκειαμόνο το 25% των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας.

Η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας βασίζεται στα κάτωθι:

  • Βιοχημικοί δείκτες, όπως τα καρδιακά ένζυμα (τροπονίνη)
  • αυξημένες τιμές C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
  •  Ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές που ποικίλουν από μη ειδικές διαταραχές  έως εικόνα μιμούμενη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα Καρδιάς . Με την εξέταση αυτή γίνεται εκτίμηση των  διαστάσεων  των καρδιακών κοιλοτήτων, της συστολικής και διαστολικής καρδιακής λειτουργία
  • Μαγνητική τομογραφία καρδιάς . Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αυτή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα στη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας

 

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία της μυοκαρδίτιδας, οπότε η θεραπεία είναι συμπτωματική. Εάν εμφανιστεί μυοκαρδιακή δυσλειτουργία τοτε  θα πρέπει να εφαρμοσθεί αγωγη  για καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε περιπτώσεις ασθενών με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα και καρδιογενή καταπληξία η μηχανική υποστήριξη μπορεί να απαιτηθεί ως γέφυρα για μεταμόσχευση.

Παρά τη σοβαρότητα των περιπτώσεων αυτών, παραπάνω από 60-80% επιβιώνουν και με υψηλό ποσοστό αποκατάστασης της καρδιακής λειτουργίας τους, αν η φαρμακευτική αγωγή είναι επιθετική στην οξεία φάση και υποστηριχτούν μηχανικά όπου απαιτείται.

Δημοσιευμένες περιπτώσεις έδειξαν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης, στην οξεία φάση της μυοκαρδίτιδας (εντός του πρώτου 24ώρου), σε νεαρούς ασθενείς που προσήλθαν με επιβαρυντικούς προγνωστικούς παράγοντες, είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία και άμεση βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών και την πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας τους σε δεύτερο χρόνο.

Η φυσική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται τελείως στην οξεία φάση μυοκαρδίτιδας.

Η μυοκαρδίτιδα είναι από τις συχνότερες αιτίες αιφνιδίου θανάτου στους νεαρούς αθλητές.

Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό άθλημα θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μετά από έξι μήνες ,εφόσον οι διαστάσεις  και η λειτουργία της αριστερής κοιλίας(κλάσμα εξωθήσεως ) έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό και δεν καταγράφονται αρρυθμίες σε 24ωρη παρακολούθηση