Στένωση Αορτικής Βαλβίδας

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η αορτική βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις καρδιακές βαλβίδες..  Ανοίγει για να επιτρέψει στο αίμα να ρέει στην αορτή – την κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο σώμα. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας  δυσχεραίνει τη ροή του αίματος από την καρδιά προς τα όργανα του σώματος με αποτέλεσμα την εξασθένηση της καρδιάς.

Η στένωση της αορτής είναι η συνηθέστερη ασθένεια των βαλβίδων της καρδιάς και συνήθως εμφανίζεται μετά από  πενήντα έτη ζωής. Συχνά προκαλείται από συσσώρευση ασβεστίου στη βαλβίδα. Μπορεί ακόμη να εμφανισθεί μετά από ρευματικό πυρετό, πάθηση η οποία προκαλείται από διάφορες λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίστηκαν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχει ακόμη στένωση της βαλβίδας εκ γενετής.

Συμπτώματα στένωσης της αορτής

 1. Λιποθυμία
 2. Πόνος στο στήθος
 3. Δύσπνοια
 4. Υπερβολική κόπωση, ιδιαίτερα κατά την καθημερινή δραστηριότητα

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση (επισκευή αορτικής βαλβίδας- αντικατάσταση βαλβίδας-βαλβιδοπλαστική) Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αποφυγή  έντονης  καθημερινής δραστηριότητας ή περιορισμός της.

Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση στένωσης της αορτής είναι:

 1. Η ηλικία
 2. Συγγενής καρδιακή νόσος (καρδιακές παθήσεις εκ γενετής, όπως είναι η δίπτυχη αορτική βαλβίδα)
 3. Ο διαβήτης
 4. Υψηλή χοληστερόλη
 5. Υψηλή αρτηριακή πίεση
 6. Χρόνια νεφρική νόσος

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

 • Συγκοπή
 • Εγκεφαλικό
 • Θρόμβωση του αίματος
 • Αιμορραγία
 • Ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)
 • Λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά, όπως η ενδοκαρδίτιδα
 • Θάνατος

Διάγνωση

Η  διάγνωση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας γίνεται με κλινική εξέταση και με υπερηχογράφημα καρδίας  καθώς και  με καρδιακή αξονική τομογραφία.